Klub Seniora

Taniec pod Gwiazdami - 31 lipca 2016 r.

W ramach cyklu spotkań radomskiego Tańca pod Gwiazdami, w niedzielę 31 lipca 2016 roku, publiczności zaprezentował się Klub Aktywnego Seniora przy Caritas Pallotyńskiej Zespół Radom.

Mimo deszczowej pogody seniorzy pod opieką księdza Artura Wierzbickiego SAC zaprezentowali kilka wierszy, w większości humorystycznie ujmujących temat starszego wieku. Po prezentacji tradycyjnie zaczęła się część taneczna trwająca do późnych godzin wieczornych.

Poniżej próbka tego, z jakim dystansem nasi Seniorzy traktują swój podeszły wiek:

Idę ulicą - ktoś mi się kłania.
Oddaję ukłon - znam przecież drania:
ta twarz, ten uśmiech i ten błysk w oku...
To miły facet, znam go od roku.
Jakże u diabła on się nazywa?
...Dziura, w pamięci. Czasem tak bywa.
Wtedy myśl smutna w głowie się rodzi:
Nic nie poradzisz - starość nadchodzi.

Pielgrzymka do Lublina i Majdanka

W środę, 22 czerwca jako Caritas Pallotyńska odbyliśmy pielgrzymkę autokarową do Lublina i Majdanka. Najpierw mieliśmy okazję zwiedzić Obóz koncentracyjny w Majdanku a wizyta ta wywarła na wszystkich ogromne wzruszenie i głebokie uczucia współczucia i smutku. Kolejny punkt programu - odwiedziny Archikatedry Lubelskiej były centralnym wydarzeniem naszej wycieczki. W archikatedrze modliliśmy się do Matki Boskiej Płaczącej - kopii obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej oraz uczestniczyliśmy w Mszy świętej we wszystkich naszych intencjach. Modliliśmy się także za wszystkie ofiary obozów koncentracyjnych i o to, aby takie obozy już nigdy nie powróciły. Po Mszy świętej pielgrzymi oglądali Zamek Lubelski i mieli możliwość nabycia pamiątek z wycieczki. W drodze powrotnej uzupełniliśmy kalorie w restauracji "Bida", której nazwa zupełnie nie przystawała do obfitości i smaku obiadu nam zaserwowanego. Pełni wrażeń i w dobrych nastrojach wracaliśmy do domu. Cała pielgrzymka minęła w atmosferze przyjaźni, życzliwości i radości ze wspólnego przeżywania.

Klub Aktywnego Seniora

Od 2012 roku przy Caritas Pallotyńska Prowincji Chrystusa Króla SAK Zespół Radom działa Klub Aktywnego Seniora. Jest miejscem gdzie osoby starsze mogą spotkać się w miłej i serdecznej atmosferze z rówieśnikami, jak również posłuchać ciekawego wykładu. Utarło się już, że spotkania klubowiczów poprzedza nabożeństwo fatimskie. W Klubie gościliśmy wielu specjalistów między innymi psychologa, lekarza, farmaceutę, policjanta czy instruktora sztuk walki. W ramach akcji „Aktywna babcia, aktywny dziadek” seniorzy mogą bezpłatnie wybrać się do kina, teatru, oraz uzyskać informację na temat inicjatyw lokalnych skierowanych do osób starszych. Corocznie nasi klubowicze mogą wybrać się na wycieczki krajoznawcze połączone ze zwiedzaniem miejsc sakralnych. Zobaczyliśmy już Częstochowę, Wąwolnicę, Gidle, Niepokalanów, Sokółkę.

Wszystkie nasze inicjatywy skierowane do osób starszych nie byłyby możliwe bez wsparcia Gminy Miasta Radomia.

Kino i teatr

Aktywny senior to nie zawsze ten, który bawi wnuki, rozwiązuje krzyżówki czy analizuje wyniki ostatnich badań lekarskich. Nie zawsze trzeba siedzieć bezczynnie w domu i czekać aż ktoś nas odwiedzi. Wykrzesajmy z siebie tyle mocy i siły do życia ile tylko możemy. Jak widać po naszych seniorach - można i to wiele! Wyjście do kina czy teatru doda nam więcej pogody ducha niż kolejna tabletka. Wszystkim seniorom, którzy pozytywnie odpowiedzieli na zaproszenie do radomskiego Kina Helios oraz teatru gratulujemy odwagi.

Inauguracja Klubu Aktywnego Seniora sezon 2015

Nie daj się złodziejom

Po spotkaniu z Policją na temat wyłudzania pieniedzy "na wnuczka" ze strony seniorów padła propozycja zorganizowania spotkania na temat skutecznej samoobrony. O tym, jak skutecznie bronić się przed napastnikami, opowiadali seniorom radomscy policjanci. Podpowiadali, że do obrony warto wykorzystać przedmioty, które mamy ze sobą: torebkę, laskę, drobne pieniądze, a nawet wodę w kubku. Nasze działanie ma przede wszystkim zdezorientować przeciwnika, a nam dać czas na ucieczkę i wezwanie pomocy.

Spotkanie poprowadzili policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Radomiu. "Dzisiejsze warsztaty mają na celu pokazanie kilku prostych, ale skutecznych sposobów obrony, a także zwrócenie uwagi na  podstawowe rzeczy prewencyjne, czyli jak się zachować i jak odnaleźć w konkretnej sytuacji" podsumował prowadzący spotkanie starszy asp. Dariusz Kołodziej.

Zdjęcia: Marta Deka / Gość Niedzielny