Twoja pomoc potrzebna od zaraz

Jako beneficjent konkursu Prezydenta Miasta Radomia na programy pobudzania aktywności obywatelskiej, zapraszamy wszystkich do uczestnictwa w Wolontariacie Caritas Pallotyńskiej w Radomiu.

Chcemy spotykać się raz w miesiącu na Mszy Świętej, a po niej na wspólnym spotkaniu dzielić się dostrzeżonymi problemami naszej wspólnoty, którym możemy wspólnie zaradzić. Będzie to nasz wkład we współodpowiedzialność i aktywizację działań międzysąsiedzkich.

W Roku Świętego Brata Alberta Chmielowskiego naszym mottem niech będą słowa tego ostatniego "Powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny.”

Podejmijmy wyzwanie miłosierdzia i przyjdźmy w czwartek 25 maja 2017 r. o godz. 18:00 na Mszę Świętą w kościele parafialnym Św. Józefa, a po niej na spotkanie w świetlicy Caritas Pallotyńskiej – Radom, ul. Młodzianowska 124.

Zapraszamy zarówno parafian mających doświadczenia wolontariackie jak i tych, którzy pragną się dopiero w nie włączyć. Potrzebny jest każdy - od dziecka po dorosłego. Wiadomo też, że dzieła realizowane całymi rodzinami będą najpełniejsze, dlatego serdecznie zapraszamy całe rodziny.

Stwórz pisankę - pomóż dzieciom

Choć wszystko działo się 1 kwietnia, nie był to Prima Aprilis. Znani mieszkańcy Radomia wzięli udział w przedświątecznej akcji „Stwórz Pisankę – Pomóż Dzieciom”. Malowanie pisanek odbyło się w Łaźni. W tym roku zebrane w trakcie akcji fundusze zostaną przeznaczone na organizację letniego wypoczynku dzieci i młodzieży skupionych w świetlicy Caritas Pallotyńskiej Zespół Radom.

W niedzielę 9 kwietnia 2017 roku, w radomskiej Rasursie Obywatelskiej odbył się finał akcji. W przerwie koncertu Pani Grażyny Łobaszewskiej przeprowadzono licytację pisanek. Najwyższą cenę uzyskały 2 pisanki Pana prezydenta Radosława Witkowskiego i jego małżonki. W ciągu 30 minut zlicytowano 30 spośród blisko 50 pisanek. Wszystkim którzy zaangażowali się w tą szlachetną akcję, serdecznie dziękujemy.

Pełnych radości i pokoju Świąt Wielkiej Nocy, przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością płynącą ze Zmartwychwstania Pańskiego, życzą pracownicy, wolontariusze oraz dzieci i młodzież ze świetlicy Caritas Pallotyńska Zespół Radom.

Wielkanocna zbiórka żywności 2017

Wolontariusze Caritas Pallotyńskiej Zespół Radom włączyli się w ogólnopolską akcję Wielkanocnej Zbiórki Żywności, której organizatorem są Banki Żywności. W ramach akcji każdy mógł kupić i przekazać wybrane produkty spożywcze na rzecz najbardziej potrzebujących.

Zbiórkę prowadziliśmy w piątek 31 marca i w sobotę 1 kwietnia w markecie „Biedronka” na naszym osiedlu przy ul. Gajowej. W ramach akcji zebraliśmy wiele artykułów spożywczych takich jak: mąka, cukier, ryż, kasza, mleko, słodycze, konserwy, oleje i inne, o łącznej wartości ok. 3 tysiące złotych. Wszystkie pozyskane produkty trafią do naszych podopiecznych, jako paczki świąteczne dla najbardziej potrzebujących.

Przez tą akcję cała nasza wspólnota dzieli się żywnością z osobami, które takiego wsparcia potrzebują.

Ferie z Caritas Pallotyńską 2017

Od Balu karnawałowego, jeszcze tanecznym krokiem, przeszliśmy do czasu zimowego odpoczynku naszych podopiecznych. Na czas ferii Świetlica Caritas Pallotyńska zorganizowała dla dzieci i młodzieży przeróżne atrakcje.

Wyjście do kina Helios na film "Sing" było pierwszą przyjemnością. Film uczy widzów, że nie warto się poddawać i przełamywać wewnętrzne bariery, które sami sobie tworzymy i nie bacząc na nic stawiać czoła przeciwnościom losu.

Kolejną atrakcją ferii zimowych był wyjazd autokarem do Centrum Wspinaczkowego Grota, na tzw. sztuczną ściankę wspinaczkową, która skutecznie zmęczyła naszych milusińskich. Na takiej ściance każdy może zmierzyć się z nie lada wyzwaniem i spróbować swoich umiejętności wspinaczkowych. Zajęcia odbywały się oczywiście pod bacznym okiem wykwalifikowanego instruktora, aby zabawa naszych "alpinistów" była radosna i bezpieczna.

Centrum Zabaw HULA-PARK był świetnym sposobem na spędzenie kolejnego dnia i spożytkowanie nadmiaru energii. Tunele, zjeżdżalnie, samochodziki, huśtawki, basen z piłeczkami i budowanie małych konstrukcji skutecznie zrelaksowały naszych podopiecznych.

Ostatni dzień ferii minął na zabawie tanecznej i przy różnego rodzaju grach, zabawach i konkursach, w których dzieci chętnie uczestniczyły, zdobywając nagrody i drobne upominki.

Tradycyjnie każdego dnia dzieci miały zapewnione pełne wyżywienie oraz różne słodkie przekąski i owoce. Ferie z Caritas Pallotyńską mogliśmy zrealizować dzięki wsparciu Gminy Miasta Radom, Zespołowi Pracy Socjalnej nr 7, Stowarzyszeniu Centrum Młodzieży „Arka” oraz indywidualnym ofiarodawcom. Wszystkim serdecznie dziękujemy.

Bal Karnawałowy 2017

Przed rozpoczęciem ferii zimowych w Świetlicy Caritas Pallotyńskiej odbył się bal. 10 lutego 2017 r. dzieci, które na co dzień korzystają z naszej świetlicy, miały możliwość wejść w czas wypoczynku zimowego bajkową zabawą na balu karnawałowym .

Atrakcji było moc. Konkursy, tańce dyskotekowe i zabawa na dmuchanym zamku dostarczyły wiele radości i szaleństwa, ale i mogły dobrze zmęczyć naszych milusińskich. Watę cukrową, popcorn i słodycze można było jeść do woli, choć czujne oczy wychowawczyń i przybyłych z dziećmi rodziców czuwały, by nie przesadzić ze słodkościami. Także i Clown miał na wszystko baczne oko. A te księżniczki, czarownice i batmany - nic, tylko tańce, zabawy i harce!

Dla dzieci przygotowane były przeróżne nagrody. Każde dziecko otrzymało prezent, a ci, którzy w konkursach zwyciężali, mogli sobie sami go wybrać, aby był tym wymarzonym.

Dziękujemy wszystkim sponsorom, którzy wsparli Caritas Pallotyńską, aby ten bal był dla dzieci bardzo miłym wspomnieniem. Oprawę balu zorganizowała współpracująca z nami od lat firma Vestor z Sosnowca. Działalność Świetlicy Caritas Pallotyńska, jest dofinasowana przez Gminę Miasta Radomia.

Dary Bożego Narodzenia 2016 w Caritas Pallotyńskiej

Spotkanie opłatkowe

Zgodnie z tradycją lat ubiegłych i w duchu polskich Świąt Bożego Narodzenia, 14 grudnia 2016 r. Caritas Pallotyńska zgromadziła na bożonarodzeniowym spotkaniu i przy odświętnym stole wszystkich swoich podopiecznych i dobroczyńców. Jeszcze adwentowo i dopiero w oczekiwaniu na przyjście Jezusa, ale jak zawsze rodzinnie i kolędowo, podopieczni Świetlicy Środowiskowej i Klubu Seniora połamali się opłatkiem z przedstawicielami miejskich służb i instytucji (Wiceprezydent Miasta, radni radomscy, Dzielnicowy, przedstawiciele Straży Miejskiej i pracownicy MOPS).

Atrakcją spotkania była projekcja tegorocznego spektaklu jasełkowego w wykonaniu dzieci i młodzieży z naszej Świetlicy Środowiskowej. Na stołach nie zabrakło odświętnych pyszności i łakoci. Wielopokoleniowe spotkanie przy wystrojonej choince nie mogło się także obyć bez obdarowywania, bo taka tradycja bożonarodzeniowa jest Polakom bliska. Każdy z uczestników naszej Wigilii otrzymał conajmniej drobny upominek, a serca gości i gospodarzy napełniły się ciepłem serdecznych życzeń i atmosferą bliskości.

Paka dla dzieciaka - finał

Dzięki hojności parafian mogliśmy kolejny rok obdarować paczkami dzieci z najbardziej potrzebujących rodzin Parafii Świętego Józefa. Przy koordynacji Caritas Pallotyńskiej zebraliśmy bardzo dużą ilość paczek ze słodyczami, zabawkami i przedmiotami codziennego użytku. Nasi wolontariusze rozwieźli je do potrzebujących dzieci, a najpiękniejszą nagrodą były dziecięce uśmiechy.

Życzenia na Boże Narodzenie

Wszystkim podopiecznym, darczyńcom, przyjaciołom oraz parafianom składamy najserdeczniejsze życzenia pokoju w sercu, który przyniesie mały Jezus - dar od Boga, większy niż wszystkie prezenty świata oraz abyśmy mieli okazję cieszyć się rodzinnymi spotkaniami.

Boże Narodzenie 2016

Paka dla dzieciaka 2016

Adwent i Boże Narodzenie to czas obdarowywania. Bóg obdarował nas największymi darami - darem zbawienia od grzechu i darem życia wiecznego przez przyjście na świat Jezusa Chrystusa. My też możemy obdarować innych darem dobroci i wzbogacić ich świętowanie przez przygotowanie dla najbiedniejszych dzieci świątecznej paczki.

Caritas Pallotyńska Zespół Radom kolejny już rok organizuje akcję pt. „Paka dla dzieciaka”. Począwszy od pierwszej niedzieli Adwentu każdy parafianin może z choinki w kościele wziąć specjalną ozdobę choinkową oznaczoną wiekiem i płcią dziecka i przygotować we własnym zakresie paczkę dla niego. Po zebraniu wszystkich paczek, pracownicy i wolontariusze Caritas Pallotyńskiej dostarczą je osobiście przed samymi Świętami.

Prosimy o nieumieszczanie w paczkach rzeczy nietrwałych jak np. świeże owoce gdyż mogą ulec zepsuciu. Paczki prosimy przynosić do Biura Caritas, zakrystii lub kancelarii parafialnej do 15 grudnia.

Sympozjum na temat profilaktyki uzależnień

26 października 2016 odbyło się sympozjum pt. „Zawalcz o lepsze jutro dla siebie i swojej rodziny” zorganizowane przez Caritas Pallotyńską Prowincji Chrystusa Króla SAK Zespół Radom. Sympozjum było poświęcone problemom alkoholowym i konsekwencjami uzależnień w życiu człowieka i społeczeństwa. W tym roku szczególną uwagę zwrócono na problem Dorosłych Dzieci Alkoholików (tzw. DDA) i budowania relacji rodzinnych w tych środowiskach, dotkniętych alkoholizmem.

Sympozjum rozpoczął i zakończył - ks. Artur Wierzbicki SAC - Dyrektor Caritas Pallotyńska Zespół Radom. Wygłosił prelekcję z zakresu rozwiązywania problemów alkoholowych pt. „Uzależnienie to nie katar samo nie przejdzie”. Kolejny prelegent, terapeuta uzależnień mgr Mirosława Grzeszczyk, poprowadziła prelekcję „Zagrożenia współczesnej rodziny prowadzące do uzależnienia od alkoholu”. Obie prelekcje w fachowo przedstawiły zagadnienia i patologie związane z relacjami i zachowaniami w rodzinie zdrowej i rodzinie, w której występuje alkoholizm.

Reakcje i problemy zdrowotne – także i te tragicznie kończące się śmiercią – a związane z nadużywaniem alkoholu zostały przybliżone przez panią Katarzynę Wolską Dziwisz – lekarza psychiatrę, która od lat pracuje z pacjentami bardzo głęboko uzależnionymi od alkoholu. Temat prelekcji „Wpływ alkoholu na zdrowie fizyczne i psychiczne uzależnionego i jego rodziny. Stany nagłe u pacjentów nadużywających alkoholu - wskazania do pilnej interwencji lekarskiej” – precyzyjnie wyjaśnia o czym była mowa.

Na zakończenie w prelekcji ”Współuzależnienie w rodzinie alkoholowej” głos zabrała Barbara Rozińska – żona od lat niepijącego alkoholika (bo alkoholikiem pozostaje się do końca życia, a cała rodzina alkoholika jest obciążona już na zawsze syndromem alkoholizmu). Przeżycia, doświadczenia i środki zapobiegawcze przed „skutkami ubocznymi” alkoholizmu w rodzinie – o tym mogliśmy się dowiedzieć z jej relacji.

5-godzinne sympozjum było skierowane do osób, które zawodowo i społecznie zajmują się pracą z osobami uzależnionymi. W spotkaniu uczestniczyło 45 osób. Byli to psycholodzy i pedagodzy z radomskich szkół, pracownicy socjalni MOPS, Caritas Diecezji Radomskiej, Urzędu Miejskiego w Radomiu.
Przerwę na kawę i poczęstunek uczestnicy wykorzystali nie tylko na posilenie się, ale i na żywe rozmowy między sobą – dzieląc się własnymi doświadczeniami z pracy z osobami uzależnionymi. Można też było bezpośrednio porozmawiać z prelegentami, poruszając konkretne przypadki, z którymi spotkali się nasi goście.

Sympozjum było dofinansowane poprzez dotację Gminy Miasta Radomia w ramach działania Przeciwdziałanie uzależnieniom i patologiom społecznym priorytet  współpracy:  Gminny Program Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych na 2016 r.

Sympozjum na temat profilaktyki uzależnień

Caritas Pallotyńska będzie gospodarzem sympozjum "Zawalcz o lepsze jutro dla siebie i swojej rodziny" poświęconemu problematyce profilaktyki uzależnień wśród dzieci i młodzieży oraz zagrożeń współczesnej rodziny.

Caritas Pallotyńska - Sympozjum

Sympozjum skierowane jest do: rodziców, opiekunów, wychowawców placówek opiekuńczo - wychowawczych, pracowników socjalnych, pedagogów, kuratorów, nauczycieli oraz wszystkich zainteresowanych profilaktyką uzależnień wśród młodzieży i rodzin.

Sympozjum odbędzie się 26 października 2016 r.  w Sali Konferencyjnej Klubu Abstynentów Wzajemnej Pomocy Victoria w Radomiu, ul. Wjazdowa 4, w godzinach 10:00 - 15:00. Ze względów organizacyjnych oraz ograniczonej liczby miejsc, zgłoszenia uczestnictwa prosimy kierować do dnia 24.10.2016 r. - telefonicznie, pod numerem 48 366 41 43 od 9.00 do 13.00 lub mailowo na adres: caritas@pallotyni.pl

Pielgrzymka rodzin na Św. Krzyż i do Św. Katarzyny - 24 września 2016 r.

W ramach programu "Rodzina silna miłością" Caritas Pallotyńskiej Zespół Radom, 24 września 2016 r. odbyła się rodzinna pielgrzymka do Świętego Krzyża i Świetej Katarzyny. Program zakłada wspólne przeżywanie, poznawanie i zabawę rodziców z dziećmi i skierowany jest do rodzin parafii Świętego Józefa.

Na Świętym Krzyżu zwiedziliśmy Klasztor Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej. Wspólnie . Wjazdowa 4, w godzinach 10:00 - 15:00.
Sympozjum skierowane jest do: rodziców, opiekunów, wychowawców placówek opiekuńczo - wychowawczych, pracownikó socjalnych, pedagogów, kuratorów, nauczycieli oraz wszystkich zainteresowanych profilaktyką uzależnień.

Ze względów organizacyjnych oraz ograniczonej liczby miejsc, zgłoszenia uczestnictwa prosimy kierować duczestniczyliśmy w Eucharystii i adoracji Relikwii Drzewa Krzyża Świętego, polecając Bogu nasze rodziny. Przewodnik oprowadzając nas po klasztorze mówił o historii, zabytkach i ludziach od wieków związanych z tym miejscem. Z wieży widokowej, która niedawno została po 100 latach odbudowana, mogliśmy podziwiać piękną panoramę Gór Świętokrzyskich.

Zwiedziliśmy także Muzeum Przyrodnicze Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Zarówno dla dzieci, młodzieży jak i osób starszych miejsce to było bardzo miłym zaskoczeniem. Nowoczesne, multimedialne muzeum pokazuje w szczególny sposób, poprzez spektakl światła, dźwięku i obrazu, dzieje tej ziemi od prehistorii do współczesności.

Po południu przybyliśmy do Św. Katarzyny, do Domu Rekolekcyjnego Księży Pallotynów „Wieczernik”. Po pysznym obiedzie oraz chwili wytchnienia, spotkaliśmy się z Ks. Marcinem Krzysztoszkiem. Przedstawił On ośrodek, który jest miejscem kształtowania i duszpasterstwa powołań do służby Chrystusowi, ale także miejscem refleksji rekolekcyjnej i wypoczynku z Bogiem, z którego może każdy skorzystać.

Wracając do domu, rozważaliśmy adhortację Papieża Franciszka Amoris Laetitia - „O miłości w rodzinie”. Zarówno dla zakładających rodzinę, jak i już w rodzinie obecnych jest ona źródłem poznania, że „Radość miłości przeżywana w rodzinie, jest także radością Kościoła”. Słowa z adhortacji nie raz słyszeliśmy z ust papieża Franciszka: „[…] W rodzinie: „trzeba używać trzech słów [...]: proszę, dziękuję i przepraszam. Są to trzy słowa klucze!”.[...] Właściwe słowa, wypowiedziane w odpowiednim czasie, chronią i pokrzepiają miłość dzień po dniu."

W duchu krzepiących słów Franciszka, dotarliśmy autokarem do naszej świątyni parafialnej w Radomiu, gdzie ks. Paweł Śliżewski, duszpasterz pielgrzymki, udzielił nam Chrystusowego błogosławieństwa.

Z wszystkich dobrodziejstw wyjazdu mogliśmy skorzystać dzięki dofinasowaniu działań Caritas Pallotyńskiej przez Wojewodę Mazowieckiego

Letni wypoczynek w Świetlicy - 4 -15 lipca 2016 r.

Od 4 do 15 lipca Świetlica Caritas Pallotyńskiej Zespół Radom zapewniła grupie swoich podopiecznych letnie zajęcia wakacyjne. Każdego dnia przewidziana była główna atrakcja oraz gorący posiłek. Pierwszego dnia bawiliśmy się w poszukiwanie skarbu, odnajdując kolejne podpowiedzi ukryte na terenie okolic świetlicy, a radosna ale wyczerpująca zabawa zakończyła się wspólnym grillowaniem.

Następne dni to zajęcia na ściance wspinaczkowej, wyjazd na Farmę Iluzji, wizyta w fascynującej Astrobazie i odwiedziny restauracji La Spezia. Wszystkich zafascynowała Jaskinia Raj niedaleko Chęcin i jej twory geologiczne powstałe przed wiekami. Podczas naszego letniego wypoczynku nie mogło oczywiście zabraknąć seansu kinowego, turnieju sportowego z prawdziwą rywalizacją i prawdziwymi nagrodami czy wspólnej gry w kręgle w profesjonalnej kręgielni, a młodsze dzieci czerpały dwukrotnie radość z zabaw w Hula Parku.

Letni wypoczynek wakacyjny dzieci ze Świetlicy Caritas Pallotyńskiej możliwy był w dużej części dzięki finansom pozyskanym przy okazji Festynu Rodzinnego 5 czerwca.

Jeden z opiekunów samodzielnie stworzył prezentację zdjęć z kilku dni wspólnych zajęć z podkładem muzycznym. Zapraszamy do jej obejrzenia (prosimy o włączenie głośników), a także do obejrzenia zdjęć z turnieju sportowego.

Pielgrzymka do Lublina i Majdanka

W środę, 22 czerwca jako Caritas Pallotyńska odbyliśmy pielgrzymkę autokarową do Lublina i Majdanka.

Na początku naszego pielgrzymowania mieliśmy okazję zwiedzić Obóz koncentracyjny w Majdanku. Ta wizyta wywarła na wszystkich ogromne wzruszenie i głebokie uczucia współczucia i smutku.

Kolejny punkt programu - odwiedziny Archikatedry Lubelskiej były centralnym wydarzeniem naszej wycieczki. W archikatedrze modliliśmy się do Matki Boskiej Płaczącej - kopii obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej oraz uczestniczyliśmy w Mszy świętej we wszystkich naszych intencjach. Modliliśmy się także za wszystkie ofiary obozów koncentracyjnych i o to, aby takie obozy już nigdy nie powróciły. Po Mszy świętej pielgrzymi oglądali Zamek Lubelski i mieli możliwość nabycia pamiątek z wycieczki.

W drodze powrotnej uzupełniliśmy kalorie w restauracji "Bida", której nazwa zupełnie nie przystawała do obfitości i smaku obiadu nam zaserwowanego. Pełni wrażeń i w dobrych nastrojach wracaliśmy do domu.

Cała pielgrzymka minęła w atmosferze przyjaźni, życzliwości i radości ze wspólnego przeżywania.

Archiwum aktualności